Bildstöd förstärker språket
/Fakta

Bildstöd förstärker språket

Etiketter: , ,

”En bild säger mer än tusen ord” är ett vanligt talesätt, och bildstöd är ett bra sätt att förstärka vad som sägs och därmed stötta barns språkutveckling. Många gånger förknippas bildstöd med språkutmaningar, men det funkar fint även i andra sammanhang. Bilder är tydliga och de stannar kvar, vilket ger tid att bearbeta information, förstå uppgifter och formulera svar. Att använda bilder som komplement till talat språk kan både skapa trygghet och minska risken för missförstånd.

Bildstöd kan hjälpa barn att förstå uppgifter, förbereda aktiviteter och förklara regler. Dessutom kan bilder bidra till att skapa minneskrokar till nya eller komplicerade ord. När vi får samma information via olika kanaler, blir det enklare att lära sig nytt och komma ihåg.

Bildstöd kan se olika ut, och det är vanligt att använda ritade bilder av olika slag. Men fotografier, tabeller eller diagram kan också användas som bildstöd.

Bildstöd för en eller flera

Det är enkelt att tillverka bildstöd, och det kan anpassas till en hel barngrupp eller för ett enskilt barn. Börja med att tänka igenom vilket syfte bildstödet har, och hur och var det ska användas. Är det ett översiktligt schema för dagen? Är det en kommunikationskarta kring en bok, ett besök hos tandläkaren eller för att reda ut en konflikt? Det kan också vara en kommunikationsknippa med bilder som visar förslag på aktiviteter att göra på förskolans utelek. Möjligheterna är många!

Ett schema eller program med bildstöd kan till exempel visa:

  • Vad som ska hända.
  • När det ska hända.
  • Vem som är ansvarig.
  • Lokal eller plats.

En kommunikationskarta (eller samtalskarta) om en fritidsaktivitet kan utökas med bilder kring följande ämnen:

  • Vilken typ av aktivitet.
  • Hur ska jag göra?
  • Varför ska jag göra det här?
  • Vilken utrustning ska jag använda?

I en kommunikationskarta är det bra att komplettera med bilder för känslor och frågeord, så att det går att utveckla samtalet.

Hitta och skapa bildstöd

Det finns enkla program och webbtjänster för att skapa bildstöd, en del kostar pengar – andra är gratis.

  • InPrint från Symbolbruket och Pictogram från SPSM, till dessa program köper man licens.
  • Bildstöd.se och Opensymbols.org är gratis webbtjänster.

Du kan också hitta färdigt bildstöd för olika situationer.Till exempel så har Riksförbundet DHB tagit fram ett stort material som handlar om bildstöd i föreningsverksamhet. Där finns schemabilder, sångtexter, recept, kommunikationsknippor, samtalskartor för olika aktiviteter och mycket annat.

Mer om bildstöd

Bildstöd

Bildstöd.se

Hos Västra Götalandsregionen finns webbtjänsten Bildstod.se. Där kan du både skapa bildstöd och hitta sådant som är färdigt. Du behöver ett gratis konto för att använda tjänsten.

Till Bildstöd.se
Opensymbols.org

Opensymbols.org

OpenSymbols är en samling av öppna licensierade bildsymboler som du kan använda för att skapa bildstöd.

Till Opensymbols.org
DHB.se

DHB Bildstöd

Hos Riksförbundet DHB finns både färdiga bildstöd för olika situationer och tips på hur du gör när du skapar eget material.

Till DHB.se
Bildstöd med Babblarna

Bildstöd med Babblarna

Om du vill använda kommunikationskartor tillsammans med böckerna om Babblarna, så har Hatten förlag tagit fram detta i samarbete med Symbolbruket och Folkhälsan.

Till Hattenforlag.se
Bolibompadraken

Följ med Bolibompadraken

Filmer där Draken följer med och testar nya saker som att gå till badhuset, cykla och ta blodprov. Draken använder tecken till talet och det finns också bildstöd att skriva ut till varje avsnitt.

Till SVT Play