Vid sanlingen
Foto: Anders Lundin, Lightray
/Tecken

Teckna på förskolan

Etiketter: , ,

– Det ska vara lätt att börja teckna på förskolan, säger Annika Melin på Språkbussen. Försök att hitta situationer där det känns naturligt för dig.

Till vardags arbetar Annika med att utveckla teckenmaterial och leda teckenkurser, bland annat utbildar hon personalgrupper. Här delar hon med sig av några smarta tips om tecken på förskolan.

Teckna vanliga fraser

Vi stöttar barns språkutveckling när vi tecknar de viktigaste orden samtidigt som vi pratar. Det här gäller alla barn, inte bara barn med språkutmaningar. Ett sätt att snabbt skapa en tecknande miljö på förskolan, är att börja med de vanligaste orden och fraserna. Lär dig tecken för sådant du säger ofta, exempelvis hur mår du, vill du ha hjälp och nu är det samling. Då sätter vi tecken på vår vardagskommunikation. Det är också bra att börja med ord som när, var och varför, eftersom frågeorden hjälper oss att starta samtal. Ett tips är att samla dina vanligaste teckenbilder i en nyckelring som får plats i fickan eller att markera dina favoriter i ett teckenlexikon i mobilen.

Teckna på samlingen

Samlingen är en utmärkt plats för tecken eftersom den följer en tydlig struktur. Det är enkelt att förbereda teckenmaterial som passar. Jag vet att det tar tid att skapa teckenbilder för veckodagar, årstider, väder och kläder men kom ihåg att allt material kan återanvändas i flera år.

Vid samlingen är det lätt att skapa intresse och delaktighet kring tecknandet. Barn är nyfikna på tecken och lär sig snabbt. De gillar att teckna för varandra. Kanske brukar ni även sjunga på samlingen? Teckensång är ett utmärkt sätt att utveckla både tal och tecken och du hittar massor av gratis teckensånger på nätet.

Teckna till maten

Matbordet är också en bra plats för tecken. Här sitter alla ner och har ögonkontakt med varandra, vilket gör det enklare att fokusera på samtalet. Med teckenplanscher på väggarna kan du inspirera till både tecken och nya samtalsämnen. Börja med ord som tallrik, gaffel och kniv eller ord för den mat ni äter. Utveckla sedan med vanliga fraser som vill du ha mer. När alla känner sig klara med dessa tecken, är det dags att gå vidare.

Har ni ett tema på förskolan, så plocka upp det! Om ni jobbar med rymden, kanske tecken som sol, måne och rymdraket passar? Byt sedan tecken när det är dags för tema skogen. Bara fantasin sätter gränserna och om du laminerar materialet kommer det att hålla i många år. Det är mycket enklare att komma i gång med tecken, om de finns där du behöver dem. Lycka till!

Vid matbordet
Foto: Karin Mönefors

TIPS

Teckensånger

Teckensånger

Sångtexter med tecken och annat bra material finns att skriva ut hos exempelvis Riksförbundet DHB.

Riksförbundet DHB
Material

Sugen på mer material?

Här under Material har vi samlat mer roligt att skriva ut, som affischer och spelplaner.

Sprakbyggarna.se/material
Bolibompadraken

Följ med Bolibompadraken

Filmer där Draken följer med och testar nya saker som att gå till badhuset, cykla och ta blodprov. Draken använder tecken till talet och det finns också bildstöd att skriva ut till varje avsnitt.

Till SVT Play

MER OM TECKEN

Digitala teckenkurser

Digitala teckenkurser

Här finns tips om gratis teckenkurser på nätet.

Läs mer

Läs och teckna!

Läs och teckna!

Lär dig teckna med hjälp av böcker och berättelser med tecken.

Läs mer

Sjung och teckna

Sjung och teckna!

Ett roligt sätt att lära sig tecken är att sjunga teckensånger. Här kommer våra bästa tips.

Läs mer

Eget teckenmaterial

Gör egna teckenmaterial!

Passa på att göra egna teckenmaterial kring just sådant som intresserar er!

Läs mer

Om tecken

Om tecken

Babytecken, tecken som stöd och TAKK – kärt barn har många namn! Men hur hänger det ihop egentligen? Och hur fungerar det?

Läs mer

Varför teckna?

Varför är tecken bra för språkutvecklingen?

Varför är det så bra med tecken? Och hur gör man?

Läs mer