Material

Här hittar du språkutvecklande spel, böcker och material. Både sådant som går att skriva ut, för dig som vill klippa och klistra själv, och tips på färdiga material att köpa!

Material

Tips på bra material att köpa

Lekolar.se

Lekolar

Arbetar du i förskola eller skola? Lekolar har en mängd bra språkutvecklande material.

Lekolar.se
Hatten Förlag

Hatten Förlag

Hos Hatten Förlag hittar du både språkstimulerande barnböcker, material med tecken och leksaker till språklek.

Hattenforlag.se
Bok

Ritade Tecken

Gör enkelt egna material med tecken med hjälp av teckenillustrationer från denna webbtjänst.

Ritadetecken.se
Språkbussen

Språkbussen

Hos Språkbussen hittar du teckenplanscher, läromedel och annat språkstimulerande material, samt teckenkurser.

Sprakbussen.se
Affisch: Mina första tecken med Ajja&Bajja

Affisch: Mina första tecken med Ajja&Bajja

Söt affisch med tecken för några vanliga ord – sätt upp på väggen och börja teckna!

Öppna PDF
Spel: Heja Babblarna!

Spel: Heja Babblarna!

Låt Babblarna tävla mot varandra och se vem som kommer först till sitt hus. Passa på att göra ljud, tecken eller säga ord för varje steg Babblarna tar så kan det bli hur språkstimulerande som helst!

SPELPLAN ATT SKRIVA UT (PDF)

Vad kan man lära sig när man spelar Heja Babblarna-spelet?

Öppna spelregler som PDF

Nya ord och tecken, rörelser, sånger, rim och ramsor, att göra olika ljud, att sortera i kategorier med mera. Använd barnens kärlek till Babblarna att fylla spelet med ett innehåll som utmanar till att lära mera och nytt.

Det som är viktigast att tänka på är att anpassa spelets svårighet efter det eller de barn du spelar med. Om något barn tycker att det är svårare än sina kamrater är det en bra idé att just det barnet får spela bara med dig först för att bli van och förstå hur spelet går till – då blir det roligare och mer utvecklande att spela tillsammans med kompisar eller syskon sen.

Det finns egentligen ingen förutbestämd svårighetsnivå. Gör gärna egna ”uppdragskort” att använda som tillbehör och gör uppdrag/uppgifter som är precis lagom svåra för det eller de barn du spelar med. Obs! Om du spelar för att jobba med tal- och språkträning behöver du öka svårigheten i lagom takt genom att lägga till flera ljud och att göra uppdragskort med ökande svårighetsgrad.

Spelpjäser

Använd gärna Babblarnas plastfigurer som spelpjäser (eller andra figurer som är lagom stora). Låt figurerna/spelpjäserna tävla istället för att barnen tävlar med dig eller varandra. Då kan alla tillsammans hjälpas åt och alla kan glädjas åt den figur som vinner. Det gör spelandet roligare för alla deltagare – och det spelar inte så stor roll om någon kan spelet bättre eller sämre än någon annan.

Tärning

Spelet går att spela med eller utan tärning, men tänk på att små barn bör ha enkla tärningar. En tärning med bara en och två prickar på är alldeles lagom för många. Eller en tärning med de figurernas olika färger/bilder – då är det figuren som visas på tärningen som får gå ett steg.
Om du inte har sådana enkla tärningar finns det stora tärningar med etiketter att själv klistra på att beställa från oss på Hatten. Länk hittar du nedan under rubriken ”Tillbehör”

Använder ni två tärningar kan den ena tärningen visa vem (vilken spelpjäs) som får gå och den andra tärningen visar hur många steg. Om tärningen med antalet steg visar en stjärna får spelaren dra ett kort ur påsen /skålen åt figuren som samlar till en skatt.

Det går också jättebra att spela utan tärning och att istället gå ett steg varje gång det är min tur. När du har gått ett steg med din figur får du dra ett uppdragskort ur påsen och göra uppgiften som kortet visar.

Uppdragskort

Språkleken med Babba, Bibbi, Bobbo, Dadda, Diddi och Doddo är enkel och tänkt för barn på mycket tidig nivå i sin språkutveckling. Språkljuden som figurerna tränar behöver snart kompletteras med flera språkljud och nya begrepp. Ett bra sätt att vidareutveckla och fylla på med nya ljud är att göra uppdragskort. Längre ner på sidan finns det exempel på uppdragskort att skriva ut – de kan vara bra att börja med. Fortsätt sedan att göra egna!

Istället för uppdragskort kan ni lägga små leksaker eller kort från memoryspel i en påse eller i en skål. Varje gång en spelpjäs tar sitt/sina steg drar man ur påsen/skålen och det man dras samlas i en skatt till figuren. Den figur som kommer först i mål får ”visa sina skatter”.

Det går också bra att använda pusselbitar från ett lagom svårt pussel att lägga i påsen. När spelpjäsen flyttas drar man en bit ur påsen och lägger på plats i pusslet. Är det svårt hjälps alla åt förstås.

Det är roligt att låta spelpjäserna låta på olika sätt för varje steg man tar. Hur tror du att det låter när Babba går? Hitta på nya och annorlunda spelpjäser att låta med! En bil, en dinosaurie och en kyckling kanske… Hur låter det då när figurerna går?

Glöm inte att prata mycket. Ta chansen och benämn alla ord, namn och ljud och teckna gärna, eftersom det gör spelet ännu roligare och tydligare för många barn.

Glöm inte heller att öka svårigheten succesivt varje gång ni spelar. Syftet är ju att öva och lära sig nytt för att spelandet ska vara språkutvecklande.

Spel: Snicksnackspelet

Spel: Snicksnackspelet

Slå med tärning och säg ett lagom svårt ord eller ljudet för varje steg ni tar. Ett roligt sätt att täna uttal!

SPELPLAN ATT SKRIVA UT (PDF)

Hur spelar man Snicksnacksnokens Snicksnackspel?

Öppna spelregler som PDF

Det enklaste sättet att spela Snicksnacksnokens snicksnackspel är att bestämma vilket ljud eller ord ni vill träna på, och sedan turas om att slå med tärning och säga ljudet eller ordet för varje steg ni tar. Hamnar ni på en rutschkana åker ni ner, och vid en stege klättrar ni upp.

Lite lurigare blir det om ni också lägger till egna kort med ord eller meningar som ska sägas. Till exempel passar då Snicksnacksnokens kortlekar alldeles perfekt. I så fall placerar man alla kort på rektangeln bredvid banan, och sedan får deltagarna dra ett kort innan de slår för att se vad de ska säga för varje steg. Hittar ni inte någon tärning? Rita prickar på en kloss, eller på små lappar som ni sedan dra ur en burk, eller varför inte en hatt? Till spelpjäser kan ni förstås använda Babblarna plastfigurer eller andra smågubbar ni har hemma.

Må bästa snicksnackare vinna!