Om tecken
Om tecken
Att stötta kommunikation och språkutveckling med hjälp av tecken kallas lite olika saker i olika sammanhang. Själva tecknen kommer från svenskt teckenspråk, vilket är ett helt eget språk i sig. Så hur hänger det hela egentligen ihop? Här är en snabbgenomgång:
Att teckna med sin bebis i språkstimulerande syfte kallas ibland för Babytecken. Det är en relativt modern företeelse som kommer ur vetskapen att samspelet mellan barn och vuxen blir extra fantastiskt i kombination med tecken. Det är kul, nära, intressant och utvecklande. När du tecknar med din bebis förstärker du vissa ord i det du säger med ett tecken. Barnet får chansen att både lyssna och se ordet du just sa och genom att bebisen kan använda flera sinnen för att bearbeta det du sa så fastnar kunskapen lättare. Dessutom är det mycket enklare för din bebis att själv göra tecknet för till exempel lampa, än att säga ordet lampa. Det här gör att barnet ges en möjlighet att kommunicera redan innan talet kommer. Kanske har du kommit i kontakt med tecken på öppna förskolan, i barnböcker eller liknande. Att använda tecken i förskolegrupper i språkutvecklande syfte har blivit allt vanligare.
TAKK är det korrekta begreppet på det vi menar när vi pratar om tecken. TAKK står för Tecken som Alternativ och Kompletterande Kommunikation och är precis vad det låter som. Ett alternativ och ett komplement till den talade kommunikationen. När du använder TAKK så använder du det på liknande sätt som när du tecknar med din bebis, fast naturligtvis på en mer avancerad språklig nivå om det handlar om större barn, ungdomar och vuxna. Enstaka ord tecknas samtidigt som du talar. Ordföljden och grammatiken följer den talade svenskans. Du förstärker alltså vissa ord med tecken, som för att sätta fokus på just de orden. TAKK är mycket viktigt för många kommunicerande individer som av olika anledningar behöver stärka upp, eller ersätta det talade språket med tecken.
Tecken som stöd (TSS) kanske du också hört talas om. Begreppet skapades ursprungligen för personer som blivit döva som vuxna. Dessa personer har alltså ett fullt utvecklat språk på svenska men har förlorat hörseln. De pratar men kan inte höra det omgivningen säger så omgivningen behöver använda sig av Tecken som stöd i kommunikationen.
Tecknad svenska (TS) I Tecknad svenska tecknas varje ord i meningen och man tecknar även de grammatiska förändringarna i form av ändelser, pluralböjningar och så vidare. Tecknad svenska är mer avancerad eftersom det inte enbart är begreppens grundform som används utan även de grammatiska skillnaderna.
Svenskt teckenspråk, i dagligt tal bara teckenspråk, är ett visuellt språk med egen grammatik, uppbyggnad och ordföljd. Det är modersmål för de flesta döva i Sverige och är godkänt som eget språk av Sveriges riksdag. Svenskt teckenspråk har skapats och utvecklats naturligt bland döva, precis som talade språk bland hörande. De tecken som används i alla ovan nämnda variationer av teckenanvändning kommer från svenskt teckenspråk.
MER OM TECKEN
Kom igång med tecken!
Vill du testa att teckna med ditt barn? Här delar logoped Elvira med sig av sina bästa tips!
Varför är tecken bra för språkutvecklingen?
Varför är det så bra med tecken? Och hur gör man?
Gör egna teckenmaterial!
Passa på att göra egna teckenmaterial kring just sådant som intresserar er!
Sjung och teckna!
Ett roligt sätt att lära sig tecken är att sjunga teckensånger. Här kommer våra bästa tips.
Teckna på förskolan
– Det ska vara lätt att börja teckna på förskolan, säger Annika Melin på Språkbussen.
Faktaböcker
Språkstimulera mera!
Det här är en perfekt bok för dig som vill få inspiration och fakta för att komma igång med språkutvecklande lek och övningar. Elvira Ashby, logoped och författare, har skrivit en bok som innehåller alla de tips, råd och kunskaper som hon vill att föräldrar, pedagoger och alla andra ska ta med sig när de vill språkstimulera mera! Korta avsnitt av teori varvas med forskningsförankrade teorier och språklekar med allt barnen tycker är roligt.
Tal och språkträning i Babblarnas värld
Djupdyk i Babblarnas värld! Iréne Johansson, grundare av Karlstadmodellen, ger här både en teoretisk bakgrund, mängder av lekförslag och övningar. Det finns lathundar om du vill arbeta strukturerat och systematiskt med materialet men du kan också välja att inspireras fritt. I Babblarnas värld finns inga måsten. Här finns lek, fantasi och lagom stora utmaningar! Läs, spela spel, lek – ha roligt tillsammans och bygg språk på samma gång!
Utbyggd grammatik
Stötta barnens grammatiska utveckling! Det här är Iréne Johanssons fjärde bok om språkträning enligt Karlstadmodellen och den består av tre delar: en teoribok, en arbetsbok med övningar att göra med barnen och en cd med material att skriva ut. Allt för att vi vuxna på ett lekfullt sätt ska kunna hjälpa barnen att erövra en mer utbyggd grammatik!
Lilla boken om tecken
En lättläst och inspirerande bok av Anneli Tisell för dig som vill veta mer om TAKK och hur vi kan använda tecken för att stötta kommunikation och språkutveckling. I boken blandas fakta med tips för hur ni kommer igång.
FickHatten
Tänk att alltid ha tillgång till ett teckenlexikon! Litet nog att stoppa i väskan eller fickan och fullmatat med tecken som du kan slå upp precis när du behöver dem! FickHatten innehåller fler än 1000 av våra mest använda vardagsord och varje ord visas både som ordbild och med en tydlig teckenillustration. Alla ord står i alfabetisk ordning och längst bak finns också ett register. Det går snabbt och enkelt att hitta och sen teckna precis det där ordet som du behöver just för stunden!
FLER BOKTIPS
Svåra språkljud
Svåra språkljud!
Här hittar du tips på böcker som passar extra bra för att hjälpa barn med uttal.
Rulle och raketen
Att låta barn härma och fylla i ord när man läser är ett roligt och enkelt sätt att träna uttal. I den här boken får vi följa med Rulle på ett äventyr i rymden, och i slutet finns dessutom tips för hur vi vuxna kan hjälpa barn med det kluriga r-ljudet.
Sickan och skattkartan
I samma serie, Snicksnacksnoken, finns böcker för fler språkljud, som Sickan och skattkartan där vi får följa med snoken Sickan på skattjakt och samtidigt väsa som ormar ”sss”.
Faran vid fallna trädet
Foffe har så stora tänder att det viner i dem när han springer förbi – foff, foff! En rolig bok där vi får träffa Fuffelknoken, som kanske inte är så farlig som han ser ut, samtidigt som vi kan stötta barn att hitta f-ljudet.
Kaos i kojan
Kokk vill kasta kottar och Tott vill titta på tv, vad händer då? K- och t-ljuden är det väldigt vanligt att barn blandar ihop, och samtidigt som vi läser om hur kompisarna försöker lösa situationen kan barnen få träna både på att höra och göra skillnad på ljuden.
ApABC
Med den här fiffiga abc-boken går det att hjälpa barn att träna på alla svenska språkljud. På varje uppslag finns något som låter som bokstaven och massor av saker som börjar på den att prata om. Och för att göra det extra roligt får vi samtidigt leta efter Adas försvunna apa!
Fingerresan
En annan rolig bok som det går att träna nästan vilket ljud som helst med är Fingerresan. Plocka fram fingret och hoppa fram genom boken medan ni låter på olika sätt!
FLER BOKTIPS
Rim & ramsor
Ajja&Bajjas ramsor
En rolig samling ramsor som passar perfekt för små barn. De utgår från vardagliga situationer så att man kan köra ”Blöjbytarramsan” vid skötbordet till exempel.
Babola Salabim!
Trolla med Babblarna! Babola salabim är härlig bok där barnen kan lyssna efter och fylla i ord som rimmar samtidigt som det trollas hej vilt!
Olle&Mias Stora Rim&Ramsor
Klassiska ramsor med humoristiska bilder där texten, som i alla böcker om Olle &Mia, också är kompletterad med teckenillustrationer
Tamtarams
Tamtarams är en samling skojiga ramsor för både små och lite större barn som det passar extra bra att göra rörelser till.
Tungvrickare
Här gäller det att hålla tungan rätt i mun. Tungvrickare är knasiga ramsor av logopeden och författaren Elvira Ashby för den som verkligen vill utmana sin artikulationsförmåga!
ABC
En riktig klassiker är förstås Lennart Hellsings ABC-bok på rim. Med ordlekar och tokigheter som ”… böcker kan man inte äta ty de är så vinkelräta.”
FLER BOKTIPS
Godnattböcker
Natti natti Babblarna
När det blir kväll och dags att sova så finns en riktig favoritbok med Babblarna. Natti natti Babblarna ger möjlighet till en mysig nattningsritual. Till boken finns nämligen en härlig mjukisleksak där alla vännerna kan bäddas ner, en efter en, samtidigt som du läser, tills allihop sover. Och kanske sover även någon mer då? Om inte så finns Babblarnas vaggvisa på spotify! Sov gott!
Se här hur godnattleksaken fungerer!
Ajja & Bajja ska sova
Följ med hem till Ajja och Bajja när de gör sig redo för natten. Som alltid i böcker med dessa två busfrön är historien full av ljudhärmande ord så att även de yngsta kan vara med och låta och berätta. Tills det är dags för alla att sova förstås.
FLER BOKTIPS
Böcker med tecken
I lekparken
Det finns totalt 12 böcker om alla härliga människor i Olle&Mias värld. I just denna bok är det Pia som tar med sig lille Hugo till lekparken. Men det tar lite tid att komma dit för Hugo har en stark vilja.
Leka inne
I denna bok i samma Olle&Mia-serie leker Mia inne. Hon pusslar, ritar och leker med dockan. Och det fiffiga är att medan ni läser om allt spännande Mia gör så kan både du och ditt barn lära er många användbara tecken samtidigt.
Nu kommer jag
Idag leker Olle&Mia och deras kompisar kurragömma. Och samtidigt får alla läsare lära sig ord och tecken för siffror och sådana där krångliga lägesord. Är det någon bakom gardinen till exempel? Bilderna i Olle&Mia-böckerna är lite tuffare och passar även för lite äldre barn.
Ajja&Bajja på förskolan
Böckerna om Ajja&Bajja ger ett bra grundordförråd för sådant som intresserar små barn och teckenillustrationer finns samlade längst bak i boken. I just den här boken är det förstås ord som dyker upp i förskolan som är i fokus. Häng med Ajja och Bajja när det blir samling, lek och mellis.
I Bobbos väska
I de allra flesta av Babblarnas böcker finns teckenillustrationer längst bak i boken. I den boken här får vi hjälpa till att komma på vems saker det är som finns i Bobbos härligt stora kappsäck. Vem kan halsbandet tillhöra tror ni?
Ebba fyller år
Möt världens bästa Ebba – i den här boken fyller hon år och det blir presenter, tårta och kalas. På varje sida i boken finns teckenillustrationer så att det är lätt att läsa och teckna samtidigt.
Adelina och Gosedjursfesten
Adelina är pirrig i magen för idag är det gosedjursfest på förskolan. Vilken nalle ska få följa med? På förskolan är alla glada men mitt i samlingen går brandlarmet och alla måste rusa ut. I kalabaliken försvinner Adelinas favoritgosedjur … kommer hon någonsin hitta den igen? I den här boken finns förutom en saga, tecken på varje uppslag så du också kan lära dig att teckna.
Nu ska vi prata! KALAS
Eli är bjuden på kalas. Det är så spännande med tårta och ballonger! Men vad hände egentligen med presenten? I bokserien ”Nu ska vi prata!” står barnets språkinlärning i fokus. Både det talade och det tecknade språket. Barnens språkhjälte Poff visar hur de viktigaste och vanligaste orden tecknas med hjälp av stödtecken.
Boel får en boll
Boel får en boll i födelsedagspresent. Hon bollar med Tore, mamma och pappa. Men plötsligt är bollen försvunnen. En berättelse om stora känslor som lycka, sorg och lättnad. Bilderna är målade i tydliga klara färger med svarta konturer. Texten är kompletterad med teckenbilder.
Lea Lejontämjare på badhuset
Idag blir det spännande. Lea ska till simhallen utan puffar. Som tur är ska Elliot med. Han har både badring och puffar. När det bildas en ström i vattnet befinner sig Lea och Elliot plötsligt på Nilen. Där finns det krokodiler, fallande träd och tandlösa pirater som jagar dem. Boken innehåller 4 TAKK-tecken som beskrivs i slutet av boken.
FLER BOKTIPS
Bygg språk med böcker!
Bygg språk med böcker!
Ni har säkert hört förut att högläsning och att titta i barnböcker tillsammans med barnen är bra för deras språkutveckling. Men varför är det så bra då?
De svenska forskarna Mats Myrberg och Ingvar Lundberg har uppskattat att ett barn som blir läst för och sedan läser själv har ett ordförråd på 50 000 – 70 000 ord vid 17 års ålder, medan en 17-åring som inte blivit läst för och inte läst själv har ett ordförråd på 15 000 – 17 000 ord. Det är stor skillnad!
Att skillnaden är så stor har nog flera förklaringar. Dels är det så att vi i vardagligt tal inte använder så mycket krångliga ord – men de dyker upp i böcker! Antingen kan barnen lära sig dem bara genom att dra slutsatser av sammanhanget medan vi läser, eller så kan vi pausa och passa på att förklara orden. I båda fallen bygger barnen på sitt ordförråd.
Men sedan händer det också något magiskt när vi läser tillsammans. Det brukar vara en lugn stund och vi koncentrerar oss på samma sak. Barnen får stöd av bilderna för att förstå nya spännande begrepp och sammanhang, och det finns tid att fundera och fråga. Allt det här har förstås effekt på språket.
Vi kan också medvetet använda barnböcker för att hjälpa barn lära sig olika saker. Om vi vill stötta barnet att börja sätta ihop ord i korta meningar passar till exempel en bok som ”I Babblarnas hus” perfekt. Vi kan bara locka barnet att fylla i och sätta ord på vad Babblarna gör på varje uppslag. Är det uttalet av något speciellt språkljud som är svårt kan vi istället hitta en bok med många ord på just det ljudet och locka barnet att härma och fylla i dem. Som till exempel boken ”Faran vid fallna trädet” om barnet har svårt med f-ljudet.
På många håll i landet har bibliotekarier i samarbete med logopeder tagit fram tips på barnböcker som passar extra bra för att stimulera olika språkliga förmågor.
Men om barnet inte är så intresserad av att sitta med och läsa böcker då? Ingen fara. Det går förstås att bygga språk även i andra situationer, som du ser om du klickar runt här bland våra artiklar. Men fortsätt gärna att erbjuda ditt barn böcker lite då och då ändå. Välj böcker om sådant som intresserar barnet och låt dem bläddra själva. Det gör inget om det går på trettio sekunder, ni behöver inte läsa texten utan du kan berätta med egna ord. Tänk inte att målet är att ni ska läsa en hel bok, utan att målet är att du ska visa att det här med böcker är härligt!
TIPS
Mer om läsning
Läsning är viktigt för både språkutveckling och psykisk hälsa.
Varför är tecken bra för språkutvecklingen?
Varför är tecken bra för språkutvecklingen?
Att vi använder tecken och gester för att förstärka nyckelorden i det vi säger är ett bra sätt att stimulera barns tidiga språkutveckling. Men varför är det så?
Lättare för barnen
Tecknen är ofta lättare för små barn att lära sig än talade ord. Både för att de är mer konkreta och liknar det de symboliserar, och för att de är lättare att ”göra” rent motoriskt. För att säga ”boll” behöver vi ha kontroll över en mängd små muskler runt om i munnen och rörelserna måste vara precisa annars blir det något annat. Medan tecknet för ”boll” är mer grovmotoriskt och enklare.
Det gör att barnen snabbare kommer igång med att uttrycka sig och kommunicera mer.
Vi blir tydligare modeller
Det händer också något med vårt eget tal när vi pratar och tecknar till. Vi pratar automatiskt långsammare och tydligare när vi tecknar, och de viktigaste orden i det vi säger blir markerade av tecknen. Det gör det lättare för barnen att ta in och bearbeta det som sägs.
Hur gör man då?
Du pratar som vanligt men tecknar de viktigaste orden i det du säger. Tecknen kommer ur svenskt teckenspråk, och dem kan du till exempel hitta via tipsen nedan. Det finns numera många barnböcker med tecken så du kan lära dig tillsammans med barnen, och det finns kurser att gå för att komma igång. Barnen lär sig tecknen genom att se oss vuxna använda dem, men man kan också hjälpa barnen genom att ta deras händer och visa hur man gör ett tecken.
Tänk om barnet inte börjar prata då?
Ett barn som är redo att tala väljer alltid att lämna tecknen och prata istället, att prata är så mycket smidigare och snabbare än att teckna. Men med tecken ger man barnet tillgång till ett språk och möjlighet att uttrycka sig innan talet kommer!
MER OM TECKEN
Kom igång med tecken!
Vill du testa att teckna med ditt barn? Här delar logoped Elvira med sig av sina bästa tips!
Varför är tecken bra för språkutvecklingen?
Varför är det så bra med tecken? Och hur gör man?
Gör egna teckenmaterial!
Passa på att göra egna teckenmaterial kring just sådant som intresserar er!
Sjung och teckna!
Ett roligt sätt att lära sig tecken är att sjunga teckensånger. Här kommer våra bästa tips.
Teckna på förskolan
– Det ska vara lätt att börja teckna på förskolan, säger Annika Melin på Språkbussen.
Kom igång med tecken!
Kom igång med tecken!
Det behöver inte vara svårt att komma igång att teckna lite med sitt barn. Och framför allt är det roligt eftersom du kan få veta lite mer om vad din lilla sötnos tänker på.
Hur gör man då?
Börja med att lära dig några tecken för ord ni kan behöva i vardagen. Till exempel äta, sova, bada, leka, vill ha, boll, katt, bil – helt enkelt allt möjligt som är intressant för barnet att prata om. Sedan är det baraför dig att göra tecknen samtidigt som du säger orden. Hur du gör tecknen kan du lära dig bland annat på HattenOnline eller i appen Signitforward.
När börjar man?
Vi kan egentligen börja teckna med våra små hur tidigt som helst. Det är ju precis samma sak som att vi pratar med dem så fort de föds. De tittar, lyssnar och tar in, men själva brukar de bli redo att svara med tecken ungefär samtidigt som de börjar peka och vinka – kanske vid 8–10 månaders ålder.
Hur lär jag mig mer sedan?
Om ni tycker det är roligt är det bara att fortsätta lära in och använda fler tecken, när ni pratar, gosar och tittar i böcker. Du behöver inte teckna alla småord, utan något ord per mening räcker långt, men du behöver heller inte begränsa antalet tecken. Satsa på att lära dig tecken för allt ditt barn tycker är roligt och intressant.
Idag finns det många barnböcker med tecken, som till exempel serien om Ajja&Bajja där böckerna tillsammans ger ett bra grundordförråd. Det finns också många teckensånger, som du och ditt barn kan se tillsammans, till exempel i bion på HattenOnline.
Ditt barn kommer lära sig tecken genom att härma dig. För en del barn går det fort, för andra tar det längre tid, men det skadar aldrig att du tecknar. Ditt tal blir faktiskt också tydligare av det, och det är säkert en av orsakerna till att tecken ofta stimulerar språkutvecklingen i stort.
Mina första tecken-affisch
Passa på att skriva ut Ajja&Bajjas ”Mina första tecken-affisch” och sätt upp på väggen.
Mini-teckenkurs!
Här går logopeden och författaren Elvira Ashby igenom några enkla tecken för den som vill pröva.
MER OM TECKEN
Kom igång med tecken!
Vill du testa att teckna med ditt barn? Här delar logoped Elvira med sig av sina bästa tips!
Varför är tecken bra för språkutvecklingen?
Varför är det så bra med tecken? Och hur gör man?
Gör egna teckenmaterial!
Passa på att göra egna teckenmaterial kring just sådant som intresserar er!
Sjung och teckna!
Ett roligt sätt att lära sig tecken är att sjunga teckensånger. Här kommer våra bästa tips.
Teckna på förskolan
– Det ska vara lätt att börja teckna på förskolan, säger Annika Melin på Språkbussen.
På upptäcktsfärd för ordförrådet
På upptäcktsfärd för ordförrådet
Ett roligt sätt att bygga ordförråd är faktiskt att konkret gå runt och samla på nya saker och ord. Med små barn kan vi ta med en påse och leta efter nya intressanta saker att sätta ord på och stoppa ner i påsen. Vi kan göra det i lekrummet, och kanske leta efter saker på ett visst tema, djur eller fordon till exempel. Eller ute i naturen där vi kan leta kottar, pinnar, blad, och så vidare.
Vill man kan en leksak följa med och samla ord. Om en docka eller en superhjälte håller i påsen kan det bli ännu roligare!
Med äldre barn kan vi samla saker som har samma färg, eller kanske leta efter de minsta sakerna i ett rum? Och när vi sedan sätter oss och tittar vad vi har i påsen blir det förstås naturligt att vi repeterar alla ord igen!
Tips! Äldre barn kan också få i uppdrag att leta efter saker de inte vet vad de heter, eller nya ord de inte förstår. Då behöver kanske inte ordsamlandet göras konkret i en påse utan det kan räcka med att ni ritar av saken, eller skriver ner ordet, och går och frågar någon tillsammans
FLER SPRÅKLEKAR
Utforska ”skolord”
Vissa ord dyker inte upp så ofta i vardagen, men blir viktiga när barnen börjar skolan. Passa på att utforska ord som: analysera, jämföra och skillnad.
Bokstäver och språkljud är grunden till läsning
I svenskan har vi 29 stora bokstäver och 29 små, men hur låter de egentligen? För att knäcka läskoden behöver vi lära oss att koppla ihop bokstäver med språkljud.
Lek med ljudhärmande ord!
Att leka med ljud och ljudhärmande ord, och locka barnen att vara med och härma, är ett roligt sätt att stötta små barns språkutveckling.