Digitala teckenkurser
Digitala teckenkurser
Det finns många olika sätt att lära sig tecken; böcker med tecken, teckensånger och olika kurser förstås! Här har vi samlat föreläsningar och digitala kurser som du hittar på internet.
Logoped Elvira Ashby håller här ett ”språklabb” om tecken:
Är ni flera som vill se språklabbet ihop kan ni bygga en egen workshop kring det med diskussionsfrågorna ni hittar HÄR.
Här håller Maria Krafft Helgesson en kort kom-igång-kurs och visar också Hattenonline.com där man kan gå igenom tecken, på egen hand eller tillsammans med barnen.
Det finns också två större digitala teckenkurser som riktar sig till alla som vill komma i gång med tecken, hemma eller på jobbet. En har tagits fram av Halmstad kommun och den andra av Region Uppsala.
TIPS
MER OM TECKEN
Kom igång med tecken!
Vill du testa att teckna med ditt barn? Här delar logoped Elvira med sig av sina bästa tips!
Varför är tecken bra för språkutvecklingen?
Varför är det så bra med tecken? Och hur gör man?
Gör egna teckenmaterial!
Passa på att göra egna teckenmaterial kring just sådant som intresserar er!
Sjung och teckna!
Ett roligt sätt att lära sig tecken är att sjunga teckensånger. Här kommer våra bästa tips.
Teckna på förskolan
– Det ska vara lätt att börja teckna på förskolan, säger Annika Melin på Språkbussen.
Barn som läser mår bättre
Barn som läser mår bättre
Vi vet att läsning är viktigt för barns språkutveckling, men läsning påverkar även den psykiska hälsan. En grupp forskare på universitetet i Cambridge har genomfört en omfattande studie som visar att barn som läser, mår bättre när de blir tonåringar.
Studien omfattar över 10 000 barn och forskarna har följt dem från tidig ålder fram tills de var 9–13 år. Ungefär hälften av barnen i gruppen läste inte alls för nöjes skull och hälften läste kontinuerligt, sedan de lärt sig att läsa enklare bilderböcker. Förutom att forskarna undersökte de data som fanns om varje barn, genomförde de kognitiva tester och studerade hjärnans utveckling. Forskarna såg tydliga olikheter mellan grupperna, och kunde också konstatera skillnader i hjärnbarken i de delar av hjärnan som är viktiga för den psykiska hälsan.
Nöjesläsning 12 timmar per vecka
Den nya studien förstärker tidigare forskning som pekar på att läsning utvecklar språk, inlärning, kreativitet och förmåga att känna empati för andra människor. Dessutom visar den att läsning även bidrar till psykisk hälsa, positiva studieresultat och att barnen tillbringar mindre tid med olika skärmar.
Enligt studien var inte föräldrarnas utbildning, arbete eller inkomst viktiga faktorer. Det spelade inte heller någon roll vilken typ av böcker barnen läst. De flesta hade börjat med bilderböcker och sedan fortsatt med kapitelböcker och serier. Men det var viktigt att barnen läst för nöjes skull, ungefär 12 timmar per vecka.
Visa att läsning är härligt!
Många vuxna upplever att det är svårt att få barn att läsa något alls – hur ska man då komma till nöjesläsning? Det finns ingen lösning som passar alla men att läsa högt tillsammans är alltid en bra början. Sedan gäller det att hitta böcker som barnet gillar, det kan vara både faktaböcker och skönlitteratur. Ta gärna hjälp av en bibliotekarie i jakten på passande böcker och prata om de böcker ni faktiskt läser. Som vuxen är det också viktigt att läsa själv och på så sätt visa att läsning är härligt!
MER INSPIRATION
Högläsning bygger språk
Det finns många anledningar till att läsa högt tillsammans med ett barn. Förutom att det är mysigt, så utvecklas barnets språk och fantasi av högläsning.
Läs på recept
För dig som vill komma igång och läsa mer för ditt barn – eller jobba läsfrämjande med andra – finns metoden Läs på recept.